Tuesday 12 August 2014

Etnicii ucraineni din Galaţi şi-au omagiat strămoşii la Tulcea (22.06.2013) (ROM)

http://minoritati-galati.blogspot.de/2013/06/etnicii-ucraineni-din-galati-si-au.html

Etnicii ucraineni din Galaţi şi-au omagiat strămoşii la Tulcea (22.06.2013)

La începutul lunii iunie, la Tulcea, comunitatea membrilor Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) a sunat adunarea pentru a participa la un eveniment socio-cultural, pregătit de filiala tulceană - conferinţa internaţională, cu tema:
(Zadunaiska sici)
"2oo de ani de la stabilirea cazacilor zaporojeni la Dunavăţu de sus"

Din cele 11 filiale (UUR) din ţară, invitate special să participe la reuniune doar reprezentantul micii comunităţi de etnici din Galaţi, prof. Vichentie Nicolaiciuc (preşedinte filială dar şi membru al Consiliului de Conducere al UUR - vezi foto), a dat curs solicitării şi a fost prezent la lucrări. 

prof. Vichentie Nicolaiciuc
preşedinte filiala Galaţi - UUR

"Conferinţa a debutat, vineri dimineaţa, la Hotelul Select din Tulcea, în prezenţa a numeroşi oaspeţi printre care şi membrii delegaţiei din Ucraina, însoţiţi de şeful Centrului Cultural de pe lângă Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Teofil Rendiuc. Acesta a deschis seria de alocuţiuni de salut pentru cei prezenţi. Din partea ucraineană s-au mai exprimat Maria Popova - Deputat în cadrul Consiliului Regional Odesa şi Viaceslav Cuşnir - decan al Facultăţii de Istorie - Mencinicovschi - Odesa. Pentru partea română s-au exprimat parlamentari de Tulcea (senatorul Octavian Moţoc şi deputatul Vasile Gudu), primarul oraşului Tulcea, Constantin Hogea şi Ioan Robciuc - primvicepreşedinte al UUR", dupa cum a povestit profesorul Nicolaiciuc, despre deschiderea lucrărilor conferinţei .

Un moment care a atras aplauze din partea participanţilor a fost înmânarea unor diplome de onoare din partea reprezentanţilor Administraţiei Regionale Odesa (Maria Popova - consilier în cadrul Consiliului Regional Odesa şi Viaceslav Cuşnir - decanul Facultăţii de Istorie Mecinicovschi din Odesa) pentru activitatea desfăşurată, potrivit organizatorilor, unora dintre membrii activi ai etnicilor ucraineni din România: prof. Virgil Ritco, din Măcin; Ananie Ivanov, fost deputat; Maria Carabin, dirijorul corului “Zadunaisca Sici” din Tulcea; Iaroslava Colotelo, vicepreşedinte UUR şi consilier la MEC; Dumitru Cernencu, preşedintele filialei UURTulcea.

În cadrul conferinţei au fost prezentate lucrările realizate de unii istorici, pe baza cercetărilor ştiintifice referitoare la: prezenţa cazacilor zaporojeni în N Dobrogei, începând cu anul 1775 (prezentare făcută de profesorul pensionar Virgil Ritco); influenţa bătăliei de la Poltava, din anul 1709, asupra migrării cazacilor în ţinutul nord-dobrogean; viaţa şi activitatea hatmanului Mihailo Ceaicovschi (ai cărui cazaci au ajuns şi pe meleaguri dobrogene-n.a); câteva precizări făcute de prof. Viaceslav Cusnir, referitoare la viaţa, activitatea şi tradiţiile cazacilor zaporojeni (şi pe baza cercetărilor desfăşurate în satele cu etnici ucraineni din judeţul Tulcea-n.a); date referitoare la componenta psiho-socială şi antropo-morfologică a cazacului zaporojan sosit în nordul Dobrogei;

Conferinţa de vineri, 7 iunie, care a durat circa două ore, după cum a declarat prof. Nicolaiciuc, s-a finalizat cu o depunere de flori la statuia lui T.Savcenko, aflată în parcul din apropierea hotelului.


Pentru a încununa reuniunea de la Tulcea, aşa cum s-a format tradiţia acestor întâlniri, în decursul anilor, delegaţia din Ucraina (din care a făcut parte şi o echipă de cineaşti ucraineni - Valentin Spercaci şi Olexander Frolov - din Kiev, care a realizat un film legat de tragedia cazacilor zaporojeni din Cuban, conform declaraţiei liderului UURTulcea), împreuna cu reprezentanţii UUR s-au deplasat cu vaporul pe Dunăre, în Delta Dunării, vizitând localităţile cu etnici ucraineni: Crişan, Caraorman, Dunăvăţ. La final participanţii  au debarcat la Dunăvăţul de Sus, pentru a depune flori la monumentul ridicat în memoria cazacilor zaporojeni. 

No comments:

Post a Comment